Φροντίζουμε η συλλογή των καρπών να γινεταί νωρίς, δηλαδή πριν την αλλαγή
του χρώματος τους σε ιώδες. Σε αυτό το στάδιο ωρίμανσης οι καρποί είναι
πλούσιοι σε πολυφαινόλες, ουσίες που πέρα από την προστασία που
προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό εμποδίζοντας την οξείδωση της κακής
χοληστερόλης, είναι υπεύθυνες και για τη φρουτώδη, πικάντικη και σχετικά πικρή
γεύση του ελαιόλαδου. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες προστατεύουν το ίδιο το
ελαιόλαδο από την οξείδωση σε επαφή με τον αέρα ή το φως, προσδίδοντας
μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην αποθήκευσή του.